1. علائم ابتلا به کرونا
تب خفیف، سرفه خشک و تنگی نفس شایعترین علائم کرونا هستند که خطرناک نیست. در موارد شدید، تنگی نفس در حال استراحت وجود دارد که خطرناک بوده و حتماً سریعاً باید به مراکز درمانی مراجعه شود.
اگر علائم سرماخوردگی شدید دارید (مانند مانند تب، سرفه خشک، بدن درد) و بعد از گذشت ۲-۳ روز با اقدامات اولیه مثل مصرف مایعات زیاد، استراحت در منزل، و مصرف میوههای تازه، وضعیت شما بهتر نشد، به پزشک مراجعه کنید تا پس از معاینه، در صورت نیاز، اقدامات لازم برای تشخیص کرونا انجام گیرد. این علائم صرفاً هشدار دهنده بوده و به معنی تشخیص قطعی نیست و صرفاً در صورت شک پزشک در معاینه، از طریق نمونهبرداری و انجام آزمایش، تشخیص قطعی کرونا امکانپذیر خواهد بود. با توجه به اینکه اکثر مبتلایان به کرونا، عوارض شدیدی ندارند و مانند یک سرماخوردگی ساده آن را تجربه میکنند، صرفاً کسانی نیاز به انجام آزمایش خواهند داشت که با صلاحدید پزشک دچار علائم شدید بوده یا پرخطر به حساب میآیند.
زمانی که دارای علائم شدید سرماخوردگی (مانند تنگی نفس در حال استراحت، سرفههای خشک بدتر شونده و تب شدید) باشیم یا علائم سرماخوردگی ای که با استراحت بعد از گذشت ۲-۳ روز بهتر نشده است.
در آنفولانزای فصلی فرد دچار تب شدید ناگهانی و بدن درد می¬شود در حالی که در بیماری کرونا علایم به آهستگی ایجاد شده و تب خفیف و سرفه خشک و تنگی نفس علامت شایع آن است. از روی علائم ظاهری نمیشه بین این دو افتراق داد ولی در مواردی که علائم شدید هست یا فرد پرخطر هست در صورت صلاحدید پزشک معالج از طریق نمونهبرداری و انجام آزمایش میتوان کرونا را به صورت قطعی
اگر دچار علائم سرما خوردگی بودید، روزانه این موارد را در خود بررسی کنید تنگی نفس و تنفس دشوار تشدید سرفه عدم قطع تب علائم کاهش سطح هوشیاری
بله دوره نهفتگی کرونا 1 تا 14 روز است. (عمدتاً 3 تا 7 روز) طی این مدت فرد ناقل ویروس بوده و ممکن است به دیگران منتقل نماید. لذا بایستی با خودداری از دست دادن، بوسیدن و نزدیک شدن به افراد دیگر پیشگیری نمود. استراحت نموه و مایعات گرم فراوان استفاده نمایید.
اگر به تنهایی سردرد داشتید احتمال ابتلا به کرونا بسیار پایین است. اما اگر با علائم دیگری مانند تب، سرفه خشک و درد قفسه سینه همراه باشد احتمال کرونا بیشتر است.
کرونا در اکثر موارد عوارض گوارشی مانند دل درد یا دل پیچه ندارد.
در کرونا معمولاً تب 3/37 تا 40 درجه سانتیگراد و در آنفولانزا معمولاً بالاتر از 40 سانتیگراد میباشد.
گلودرد و سرفه خلط دار از علائم شایع کرونا نیست و تنها در 3 تا 5 درصد موارد اتفاق می افتد.
۲. پیشگیری
از حضور در اماکن پرجمعیت خودداری کنید. مسافرت غیرضروری را حذف کنید. از میوه و سبزی به مقدار مناسب استفاده کنید. دست های خود را مرتب با آب و صابون بشویید. در بیرون از منزل از تماس دست ها با بینی، چشم و دهان خودداری کنید. وسایل شخصی در تماس با محیط مانند تلفن همراه را همواره با الکل ضد عفونی کنید. از دست دادن و روبوسی با دیگران خودداری کنید. رعایت حداقل فاصله 5/1 تا 2 متر از افراد را داشته باشید. از مصرف غذای بیرون و ابزار عمومی مانند قلیان خودداری کنیم. از خوردن مواد غذایی نیم پز خودداری کنید حفظ آرامش و نداشتن اضطراب واسترس
بیمارانی که علائم سرماخوردگی دارند، حین مراجعه به مراکز درمانی باید از ماسکهای ساده معمولی (جراحی) استفاده کنند، تماس با وسایل و تجهیزات بیمارستانی نداشته باشند، و در دستمال کاغذی یکبار مصرف عطسه یا سرفه کنند و بلافاصله آن را به سطل زباله بندازند. در مواردی که دستمال ندارند، آرنج خود را جلوی دهان بگیرند. (رعایت آداب و بهداشت تنفسی)
مادران باردار در هر سنی از حاملگی، اگر دچار علائم خفیف سرماخوردگی (مانند سرفههای خشک، بدندرد خفیف) بودند، و ظرف ۲-۳ روز بهتر نشدند، بایستی به پزشک مراجعه نمایند، در غیر اینصورت اقدامات حمایتی مانند نوشیدن مایعات گرم فراوان، و استراحت کافیست. اما اگر دچار علائم شدید سرماخوردگی (مانند تنگی نفس در حال استراحت، سرفههای خشک بدتر شونده و تب شدید) بودند بایستی سریعاً به پزشک مراجعه نمایند.
مراقبت کودکان و خردسالان شامل این موارد است: آموزش بهداشت دست و شستن مکرر دستها با آب و صابون مصرف زیاد مایعات و میوههای تازه فصل و سبزیجات پرهیز از مصرف غذا و تنقلات در خارج از منزل رعایت آداب و بهداشت تنفسی (استفاده از دستمال کاغذی یکبار مصرف برای عطسه یا سرفه یا گرفتن آرنج جلوی دهان)
به طور کلی و برای افراد عادی و بدون علامت سرماخوردگی، استفاده از ماسک توصیه نمیشود. مگر اینکه این افراد در محیطهای شلوغ (مترو، اتوبوس، نماز مساجد، همایش) مراجعه داشته باشند. برای افراد دارای علائم سرماخوردگی ماسک ساده یکبار مصرف (جراحی) توصیه میشود. ماسکهای فیلتردار هم برای افراد عادی توصیه نمیشود. این ماسکها برای پرسنل درمانی (پزشکان، پرستاران) و .... در حین معاینه یا انجام اقدامات خاص پزشکی با بیماران مشکوک صرفاً استفاده میشود.
باید مراقبتهای زیر را انجام دهید: رعایت فاصله حداقل ۱.۵ تا ۲ متر با افراد غذا در ظرف مشترک نخوریم توصیه به خوردن مایعات گرم و استراحت جداسازی محل خواب جاهای مشترک در خانه مانند آشپرخانه باید تهویه مناسب داشته باشه، از طریق بازکردن پنجره و ایجاد جریان ورود و خروج هوا شستشوی مکرر دستها با آب و صابون به مدت ۳۰ ثانیه به خصوص بعد از رفتن به دستشویی، قبل از غذا خوردن، بعد از تمیزکردن بینی، و بعد از عطسه و سرفه در دستها نظافت روزانه سرویسهای بهداشتی با شویندههای ساده
ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی ناشی از عطسه یا سرفه و استنشاق در محیطی که تهویه مناسب ندارد یا ازدحام جمعیت هست و یا تماس با سطوح آلوده منتقل میگردد.
بهترین توصیه در محیط کار، شستشوی مکرر دستها است و هیچ چیزی جای آن را نمیگیرد. چرا که همه جا را نمیتوان استریل کرد. جاهایی که تابش آفتاب وجود دارد، ویروس از بین میرود. در سطوح صاف، خنک و مرطوب ممکن است ۲ تا ۹ روز زنده بماند. از حضور در اماکن شلوغ و پرازدحام باید خودداری کرد. روزی چندبار سطوح را میتوان با دستمال آغشته به مواد ضدعفونیکننده (مانند الکل برای وسایلی مانند کیبورد یا کامپیوتر) یا شویندههای رایج تمیز نمود. به مباحث بهداشت محیط کار بایستی توجه کرد.
در صورت وجود ترشحات مجرای تنفسی فرد بیمار در هوا و نزدیکی به شما به فرد مبتلا، ممکن است از طریق هوا منتقل شود.
هر غذایی که آلوده به قطرات تنفسی فرد مبتلا باشد، عامل انتقال خواهد بود. حرارت دیدن غذا به میزان حداقل ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتیگراد یا گذاشتن آن در فریزر (دمای -۱۸ درجه سانتیگراد) باعث از بین رفتن ویروس میگردد. گوشت سفید و قرمز بایستی کاملاً پخته شود. میوه و سبزیجات را پس از شستشو با آب و مواد ضدعفونی کننده سبزیجات مصرف کنید. در بیرون از منزل غذا نخورید.
بگوشت را پس از پختن کامل در آب جوش حتی در این مناطق هم می توان بدون مشکل میل کرد.
هنوز اطلاع دقیقی از تأثیر دمای فریزر بر مواد غذایی موجود نیست. در برخی از گزارشات اعلام شده است که ویروس در دماهای پایین هم زنده میماند.
1- میوه و سبزیجاتی که ظاهری سالم و بدون پوسیدگی دارند را جهت خرید انتخاب نمایید. 2 - در هنگام خرید از قرار دادن میوه و سبزی در کنار سایر مواد خوراکی مانند نان و گوشت خام و .... پرهیز نمایید. 3 - پس از ورود به منزل، کیسه های میوه و سبزی را در جایی مخصوص و دور از دسترس و تماس کودکان قرار دهید 4- پس از شستن دستها ، ظروف مخصوص حاوی مواد ضد عفونی کننده را درون سینک ظرفشویی قرار داده و میوه و سبزی را داخل آن بریزید. 5 - پس از گذشت زمان لازم (بر حسب ماده ضد عفونی کننده) میوه و سبزی را به خوبی آبکشی نموده و آنها را در سبد مخصوص قرار دهید. 6 - پس از اتمام عملیات ضد عفونی کردن میوه و سبزی، کیسه های پلاستیکی را دور انداخته ، سینک و محل قرار دادن کیسه ها را بشویید و یا ضد عفونی نمایید. 7 - از قرار دادن میوه و سبزی نشُسته در یخچال خودداری نمایید. 8 - پس از خُرد کردن میوه وسبزی آنها را در ظروف درب بسته در یخچال قرار دهید. 9- به صورت مداوم دستگیره درب یخچال را ضد عفونی نمایید. 10 - از خوردن میوه و سبزی خام در بیرون از منزل اجتناب نمایید.
تا حد امکان از نانهای مکانیزه استفاده کنید. قبل از مصرف نانهای تازه حتماً همه قسمتهایش را گرم کنیم.
اسکناس ها می توانند با قطرات تنفسی آلوده شده باشند لذا بعد از تماس با پول دستها را با آب و صابون بشویید و یا دست آلوده را به دهان و چشم و بینی خود وارد نکنید. اسکناس را به دهان یا زبان خود نزنید. بهتر است از کارتهای بانکی شخصی به جای اسکناس استفاده نمایید.
بهتر است حیوان خانگی در منزل نگهداری نشود. در غیر اینصورت روزانه محل نگهداری حیوانات و اطراف آن با شویندههای رایج، شستشو گردد. افرادی که در اماکن فروش حیوانات زنده کار می¬کنند می¬بایست ماسک جراحی در محل کار استفاده کنند و مرتب بعد از تماس با حیوانات و فضولات آنها دستان خود را با آب و صابون بشویند
اگر فرد مبتلا به کرونا ویروس از قلیان استفاده نماید، ویروس از طریق قطرات تنفسی او به محفظه آب قلیان منتقل شده و به راحتی به سایرین انتقال مییابد. بنابراین توصیه میشود از استفاده از قلیان اجتناب کنید.
در آسانسور بهتر است رو به روی در بایستید نه رو به روی افراد دیگر. بهتر است مستقیماً با دست دکمه آسانسور را نزنید.
در حالت عادی نیازی به استفاده از عینک برای پیشگیری نیست و تاثیری در جلوگیری از ابتلا ندارد. ولی در محیط های پر ازدحام که فاصله افراد کمتر از 2 متر است برای جلوگیری از پرتاپ ویروس از قطرات تنفسی بیمار به چشم می توانید از عینک استفاده کنید.
سیگار کشیدن با آسیب زدن به ریه می تونه عامل خطر باشه. افرادی که روزی بیش از 10 نخ سیگار میکشند در خطر بیشتری قرار دارند.
از نظر علمی هنوز اثبات نشده و شواهد کافی برای این ادعا وجود ندارد.
هر فرد مبتلا که مشکوک به کرونا هست و قرار است در خانه مراقبت شوند، بهتر است در اتاق جداگانه باشد. در بیمارستان موارد مشکوک و قطعی ایزوله میشوند. قرنطینه شهرها و روستاها در پیشگیری خیلی موثر نیست. و رعایت مردم عامل اصلی در جلوگیری از انتشار میباشد.
30 دقیقه دمای 56 درجه سانتیگراد، دی اتیل اتر، اتانول(الکل) 75 درصد، مواد ضد عفونی کننده دارای کلر، پر استیک اسید ، کلروفوم و سایر حلالهای چربی میتوانند ویروس کرونا را نابود کنند. دقت کنید که کلرهگزیدین نمیتواند بطور مؤثر کرونا را غیرفعال کند.
با سادهترین مواد شوینده موجود در خانه یا محل کار. ویروس کرونا به شویندههای ساده موجود بسیار حساس بوده و به راحتی از بین میرود.
ماده مناسب برای گندزدائی (بر پایه آب، الکل و یا هیپوکلریت سدیم 1 درصد ) میباشد. یک واحد آب ژاول ( ماده سفیدکننده تجارتی با غلظت 5 %) را به 5 واحد آب سرد و معمولی در ظرفی درب دار و ترجیحاً پلاستیکی اضافه نمائید. این محلول را در ظرف درب بسته نگهداری کنید و حداکثر زمان ماندگاری و قابل استفاده بودن برای عملیات گندزدائی 24 ساعت در نظر گرفته شود. به جهت افزایش کارآمدی ماده گندزدای درست شده، تازه مصرف کردن آن در اولویت میباشد .
اگر کسب و کار شخصی دارید دقت کنید که گندزدایی باید در کارگاه خالی و در پایان هر شیفت کار و در میانه شیفت انجام گردد. حتماً تهویه انجام بشه. مرحله نظافت و گندزدایی جدا از یکدیگر بوده و نباید هیچگونه اختلاطی بین شوینده و گندزدا انجام گیرد. محلول گندزدا باید روزانه و با آب سرد و طبیعی تهیه و استفاده شود . فرد / افراد مسئول نظافت در هنگام نظافت باید ازوسایل حفاظت فردی شامل ماسک، دستکش، و لباس کار مناسب و مقاوم در برابر نوع ماده شوینده استفاده نمایند.
آلودگی به ویروس ارتباطی با محصولات تولید شده در چین ندارد. بلکه به نحوه استفاده و تماس با فرد مبتلا یا افراد در معرض خطر دارد. به طور کلی توصیه میشود که در صورت استفاده از وسایل مشترک یا تماس با وسایل مختلف، شستوی دست قبل و بعد از تماس و به صورت مکرر انجام گیرد.
نه، هرچند در کل، رعایت اصول بهداشتی می تونه خطر بیماری رو کم کنه ولی چون کرونا در دمای 56 درجه سانتی گراد پس از 30 دقیقه از بین میره، این دما برای دوش گرفتن زیاده و ممکنه به پوست آسیب بزنه.
در صورت نیاز به تعطیلی مدارس، این موضوع به صورت عمومی اطلاعرسانی میگردد. دانشآموزانی که علائم سرماخوردگی دارند، نباید به مدرسه بروند. این موضوع به مسئولین مدرسه تذکر داده شود. رعایت فاصله ۱.۵ تا ۲ متری از افراد دچار علائم سرماخوردگی توسط دانشآموزان ضروری است. در صورتی که یکی از دانشآموزان در کلاس دچار علائم سرماخوردگی شد، والدین بایستی بین ۳ تا ۱۴ روز مراقبت بروز علائم سرماخوردگی در دانشآموز خود باشند. و در صورت بروز علائم شدید سرماخوردگی به پزشک مراجعه نمایند.
شست و شو با آب گرم و مواد شویندهی خانگی کفایت میکند. اگر لباسها برای فرد بیمار یا مشکوک به بیماری ست حتماً از دست کش استفاده کنید.
بویروس کرونا از 2-3 ساعت تا چند روز ساعت می تواند زنده بماند. البته این زمان میتواند بر حسب نوع سطح، درجه حرارت و رطوبت محیط تغییر کند. در سطوح صاف و فلزی مدت زمان بیشتری زنده میماند.
همه گیری کرونا 3 تا 5 برابر بیشتر از آنفولانزا است. یعنی میزان و سرعت انتشار کرونا از آنفلوانزا بیشتر است. ولی بروز موارد شدید و عوارض در کرونا از آنفلوانزا کمتر میباشد.
به صورت کلی، در حال حاضر مسافرت به خارج از کشور توصیه نمیشود. چون در حال حاضر همهگیری جهانی وجود دارد، مسافرت افراد به کشورهای همسایه یا سایر کشورها توصیه نمیشود. در صورت اجبار به مسافرت، اگر علائم سرماخوردگی دارد یا جاهای شلوغ مراجعه داشته باشد بایستی از ماسک ساده (جراحی) استفاده نماید. با توجه به اعلام کد نارنجی در فرودگاهها، عملاً از مسافرت هوایی به خیلی از کشورها جلوگیری شده است.
استفاده از دستکش برای جلوگیری از انتقال ویروس از سطوح به سطوح دیگر موثر است. به طور کلی شستشوی دستها با آب و صابون مهمتر میباشد.
برای جلوگیری از کرونا به هیچ وجه نیاز به مصرف آنتیبیوتیک نیست. خود درمانی در هیچ شرایطی توصیه نمی¬شود. با توجه به اینکه کرونا، ویروس هست ، آنتیبیوتیک روی آن تاثیری ندارد. در صورت وجود علائم شدید سرماخوردگی به پزشک مراجعه کنید.
۳. درمان
کرونا درمان دارد که بر اساس علائم بیمار متفاوت هست. اگر حال عمومی خوب باشد و تنگی نفس شدید نداشته باشد، نیاز به مصرف دارو ندارد و اقدامات حمایتی برای سرماخوردگیهای عادی کفایت میکند. اگر بیمار تنگینفس شدید دارد یا فاکتورهای خطر (مانند بیماریهای مزمن مثل دیابت کنترل نشده، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی-عروقی، نارسایی مزمن کلیوی و دیالیز، نقص در سیستم ایمنی مثل سابقه مصرف انواع کورتونها به صورت طولانی مدت، سابقه سرطانهای بدخیم، پیوند عضو اخیر یا پیوند سلولهای بنیادی اخیر، ایدز، چاقی شدید، اعتیاد شدید به مواد مخدر و بارداری) وجود داشته باشد، با علائم سرماخوردگی خفیف هم بررسی بیشتر انجام میشود. اگر سطح اکسیژن خون افت شدید نداشته باشد، با تجویز داروی خوراکی با صلاحدید پزشک به صورت سرپایی درمان میشود. اگر سطح اکسیژن خون افت شدید داشت، بررسیهای بیشتر مانند تصویربرداریهای پزشکی انجام میگیرد و با نظر پزشک به صورت سرپایی یا بستری درمان خواهند شد.
این بیماری، بیماری جدیدی هست و در خصوص تاثیر گیاهان دارویی و روشهای طب سنتی اطلاعات دقیقی وجود ندارد. ولی نوشیدن مایعات گرم خیلی کمک کننده هست
هیچ یک از آزمایشگاههای دولتی مستقیماً نسبت به نمونهگیری از بیماران و انجام تست کرونا اقدام نمیکنند. برخی از آزمایشگاههای خصوصی، این تست را انجام میدهند. برای انجام تست کرونا بایستی به مراکز درمانی مراجعه نمایید. در صورت تایید پزشک معالج، تست کرونا برای شما درخواست میشود و از شما نمونهگیری به عمل میآید. سپس به تعدادی از آزمایشگاههای مرجع، نمونه شما ارسال میگردد و حداکثر ظرف ۴۸ ساعت پاسخ آن آماده میگرد. (نمونه از ترشحات ته گلو یا بینی گرفته میشود.) در این زمینه هیچ سازمان، موسسه، شرکت یا فرد مورد تائیدی از طرف مراکز درمانی یا وزارت بهداشت، نسبت به نمونهگیری از درب منازل یا محل کار اقدام نمیکن
پس از مشاهده علائم شدید مانند سرفه خشک، تب و مشکلات تنفسی و عدم بهبودی پس از چند روز و تشخیص پزشک، نمونهبرداری در مراکز درمانی انجام گرفته و برای آزمایشگاههای مشخصی جهت تست ارسال میگردد.
کرونا واکسن ندارد و واکسنهای آنفلوانزا هم روی آن تاثیر ندارد. کرونا، در خانواده ویروسها و عوامل بیماریزایی متفاوتی هست که واکسنهای موجود روی آن تاثیر ندارد.
برخی از انواع قرصهای ضد ایدز در درمان کرونا استفاده میشود که بر اساس نظر پزشک به عنوان قسمتی از درمان در نظر گرفته میشود و معمولاً از ترکیب چند دارو به صورت همزمان برای درمان بیماران مبتلا به کرونا و یا شدیداً مشکوک به کرونا استفاده میشود. این داروها ضمن تقویت سیستم ایمنی بدن، جلوی تکثیر ویروس را گرفته و با آن مبارزه میکنند.
در افراد مشکوک، اگر پس از 14 روز علائم سرماخوردگی مشاهده نشد، میتوانند از قرنطینه خارج شوند. در صورت بروز علائم سرماخوردگی، اگر علائم شدید نباشد ۲-۳ روز مراقبت گردد و در صورت عدم بهبود به پزشک مراجعه شود.
در بیماران با علائم سرما خوردگی و بدون تنگی نفس که تب ندارند و یا تب داشته اما جز گروه در معرض خطر نیستند، مراقبت و جداسازی در منزل توصیه میشود. در صورت بدتر شدن علائم فرد و بروز تنگی نفس، مراجعه به پزشک توصیه میگردد.
دارو را همراه غذا یا یک لیوان شیر مصرف کنید. قرص را با یک لیوان آب میل کنید و از شکستن و جویدن قرص خودداری کنید. دارو را به موقع و سر ساعت مصرف کنید. به فاصله چهار ساعت قبل و بعد از مصرف دارو از مصرف ترکیبات ضد اسید معده مانند شربت و قرص آلومینیوم ام جی اس و شربت منیزیوم هیدروکسید خودداری نمایید. در صورتی که داروهای دیگری مصرف میکنید، از پزشک خود در مورد عدم تداخلات دارویی سوال کنید.
بهتر است دارو با غذا مصرف شود ولی در شرایطی که به غذا دسترسی ندارید می توانید دارو را با معده خالی نیز مصرف نمایید. دقت کنید که حتماً سر ساعت دارو را مصرف نمایید. در صورتی که نمی توانید کپسول را قورت دهید، می توانید محتویات آن را در یک شربت حل کرده و میل نمایید. در زمان فراموشی اگر کمتر از دو ساعت به زمان مصرف قرص بعدی زمان دارید دیگر مصرف نکنید و هنگام رسیدن زمان مصرف از خوردن دو کپسول با هم اجتناب کنید. در صورت مصرف داروهای دیگر حتما اسامی و الگوی مصرف دارو ها را با پزشک خود در میان بگذارید.
بهتر است دارو با غذا مصرف شود ولی در شرایطی که به غذا دسترسی ندارید می توانید دارو را با معده خالی نیز مصرف نمایید. دقت کنید که حتماً سر ساعت دارو را مصرف نمایید. از شکستن و یا خرد کردن قرص اجتناب کنید و قرص را درسته با یک لیوان آب مصرف نمایید در زمان فراموشی اگر کمتر از دو ساعت به زمان مصرف قرص بعدی زمان دارید دیگر مصرف نکنید و هنگام رسیدن زمان مصرف از خوردن دو کپسول با هم اجتناب کنید. در صورت مصرف داروهای دیگر حتما اسامی و الگوی مصرف دارو ها را با پزشک خود در میان بگذارید.
بله در کلیه استانها بیمارستانها و مراکز درمانی مشخصی جهت پیگیری و درمان موارد مشکوک و قطعی در نظر گرفته شده است.
شما در صورت داشتن علائم شدید سرماخوردگی که بعد از گذشت ۲-۳ روز بهتر نشده باشد، به کلیه مراکز درمانی سرپایی یا بستری میتوانید مراجعه کنید. در صورت شک به کرونا و صلاحدید پزشک معالج به اورژانس بیمارستان معرفی خواهید شد. در موارد خفیف و غیرضروری حضور در بیمارستانها و درمانگاهها به علت برخورد با موارد عفونی و افزایش احتمال ابتلا توصیه نمیشود.
مرگ و میر در افراد پرخطر یا مواردی که دارای علائم شدید سرماخوردگی (مانند تنگی نفس) هستند ولی خیلی دیر مراجعه میکنند، بیشتر هست. البته علائم خفیف سرماخوردگی نیاز به مراجعه به پزشک ندارد. ولی علائم شدید سرماخوردگی و تنگی نفس بایستی جدی گرفته شود. افراد پرخطر شامل موارد زیر میباشند: تحت درمان با کورتیکواستروئید (کورتون) شیمیدرمانی بدخیمیها پیوند اعضا مبتلایان به HIV بیماران قلبی-عروقی فشارخون دیابت بیماریهای تنفسی زمینهای BMI بیشتر از ۴۰
خیر- ویروس کرونا عامل سرماخوردگی هست و باعث ایجاد طیف وسیعی از علایم می¬شود و فقط در افرادی که بیماری زمینه ی درمان نشده یا نقص شدید سیستم ایمنی دارند علایم شدیدتر می¬دهد. اکثر افراد به صورت کامل بهبود مییابند.
مرگ و میر در این بیماری ۲.۵ تا ۳ درصد و معمولاً مربوط به گروههای پر خطر مانند سالمندان و افراد با بیماریهای خاص است. بطور کلی کرونا ویروس ضعیفی ست و آمار مرگ و میر کرونا نسبت به آنفولانزا پایینتر است.تنها شیوع گسترده کروناست که باعث نگرانی است.
خیر، رعایت احتیاطات استاندارد تماس و قطره¬ای در بیمارستان کفایت می¬کند.
خیر، در موارد غیر اورژانس (به تشخیص پرسنل اورژانس ۱۱۵) آمبولانس اعزام نمیشود. و صرف شک به کرونا، به هیچ وجه اورژانسی نیست. در موارد مشکوک به کرونا، اگر دچار علائم شدید سرماخوردگی هستید، به پزشک مراجعه نمایید. در صورت وجود علائم خفیف سرماخوردگی، در منزل استراحت نموه و مایعات گرم فراوان استفاده نمایید.
۴. تجهیزات و لوازم مصرفی پزشکی
ماسک از طریق داروخانهها و فروشندگان تجهیزات پزشکی، توزیع میگردد. این ماسک حدود ۲ ساعت قابل استفاده هست و قبل و بعد از ماسک زدن شستن دست با آب و صابون توصیه میشود. در حال حاضر به علت مصرف بالای ماسک، ممکن است با کمبود مواجه شده باشد. ولی وزارت بهداشت مستمراً در حال پیگیری و تلاش برای جبران کمبود میباشند. افراد عادی نیاز به استفاده از ماسک نداشته و صرفاً جهت رفتن به جاهای شلوغ و پرتردد نیاز به ماسک ساده (جراحی) دارند.
ژل یا مواد ضدعفونی کننده دو کاربرد برای دستها و برای سطوح دارد. ژل و مواد ضدعفونی کننده دستها را میتوانید از داروخانهها و شرکتها و فروشندگان لوازم پزشکی تهیه نمایید. در حال حاضر به علت مصرف بالای این مواد، ممکن است با کمبود مواجه شده باشد. ولی وزارت بهداشت مستمراً در حال پیگیری و تلاش برای جبران کمبود میباشند. برای شستشوی دست بهتر است از آب و صابون استفاده نمایید. برای ضدعفونی کردن دست، استفاده از مواد ضدعفونی کننده مخصوص دست بر پایه الکل مناسب هست. دقت نمایید که استفاده از الکل صنعتی خطرناک و سمی بوده و امکان جذب پوستی آن وجود دارد. اگر آلودگی واضح روی دستها وجود دارد حتماً شستشو با آب و صابون بایستی انجام شود. در مواردی هم که در تماس با بیماران دچار بیاختیاری ادرار یا مدفوع هستند، شستشوی مکرر با آب و صابون توصیه میگردد و ضدعفونی با ژلها و مواد ضدعفونی دستی کافی نیست.
آزمایشگاههای تعیین شده برای کرونا دارای کیتهای تشخیصی میباشند. البته شروع درمان الزاماً وابسته به انجام آزمایش و قطعی شدن تست کرونا نیست. بلکه در صورت شک و صلاحدید پزشک معالج، درمان شروع میشود. در کلیه موارد دارای علائم شدید، تنگی نفس یا بستری در بیمارستان، نمونهبرداری و تست تشخیصی کرونا انجام میشود.
این لباسها برای افراد عادی توصیه نمیشود و لزومی به استفاده از آنها نیست. بلکه صرفاً در مراکز درمانی و برای پرسنل درمانی استفاده میشود. در صورتی که لباسهای عادی افراد با شویندههای رایج شسته شود، ویروس از بین میرود. حتی نیازی به گرم کردن یا شستشوی لباس با آب جوش وجود ندارد. بهتر است لباسهای بیرونی افراد، از لباسهای داخل منزل سالمندان و کودکان یا افراد در معرض خطر جدا گردد و به صورت مجزا نگهداری شود. لباسهای شخصی نیاز به شستشوی روزانه ندارند. پیشبندها و لباسهای پلاستیکی مخصوص کار، بهتر است در آخر هر شیفت کاری با موارد شوینده عادی شسته شود. چون ویروس روی آن زنده میماند و میتواند عامل انتقال باشد.
۵- سلامت روان
1.نشانههای استرس را در خود بشناسید. آگاهی به نشانههای جسمی و ذهنی اضطراب اولین قدم در مدیریت آن است. برای مثال تحریک پذیری، عصبانیت و از کوره در رفتن، بیخوابی و کابوس، ترس، خستگی، سردرد، عدم تمرکز، اسپاسم عضلانی، تپش قلب، و حالت تهوع و سایرمشکلات گوارشی از علایم اضطراب است. 2.فرهنگ حمایت و کار تیمی را در محل کار تقویت کنید: همکاران را بشناسید و از آنها حمایت کنید. از آنها در مورد نگرانیهایشان سؤال کنید و اگر راحت بودید در مورد نگرانیهای خود نیز به آنها بگویید. صحبتهای خود را به موضوع بحران و کار محدود نکنید.به یکدیگر بازخورد مثبت بدهید و تلاش و جدیت افراد را تشویق کنید. 3.به خودتان یا دیگران برچسب ضعیف بودن، بیماری یا غیرطبیعی بودن نزنید. 4.در زمانهای افزایش اضطراب در محل کار، از روشهای ساده و قابل اجرا مانند قدم زدن، حرکات کششی و نرمش، تنفس عمیق یا موسیقی آرامش بخش برای کاهش تنش و استرس استفاده کنید. 5.هنگام بودن در خانه تا حد امکان برنامه معمول و روزمره قبلی خود را حفظ کنید. نقش خود را به عنوان عضوی از خانواده ایفا کنید و به سرگرمیها و علایق خود بپردازید. 6. مراقب باشید که در شرایط بحرانی هم، اصول برخورد حرفهای را در برخورد با بیماران و مسائل آنها حفظ کنید. بخشی از فرآیند بهبود بیماران مربوط به مشاهدهی حالت کاملاً حرفهای کادر درمان است. 7. برای کاهش نگرانی آنها سعی کنید برنامه منظمی برای تماس و صحبت با خانواده و دوستان داشته باشید. 8.از خودتان مراقبت کنید. تا جایی که امکان دارد خواب و استراحت کافی داشته باشید. تغذیه سالم داشته باشید. مصرف کافئین را محدود کنید و مایعات کافی بنوشید. 9.ضمن اینکه لازم است در جریان اطلاعات و اخبار روز باشید، مواجهه با اخبار به ویژه از منابع غیرموثق و در فضای مجازی را محدود کنید. چک کردن مکرر شبکههای مجازی میتواند استرس شما را بیشتر کند. 10.در صورتی که احساس کردید به دلیل استرس یا افسردگی برای چند روز متوالی نمیتوانید کارهای روزمره را انجام دهید یا تحت فشار زیادی هستید، از روانپزشک کمک بگیرید
1.در این شرایط اکثر رفتارها و واکنشهای افراد طبیعی است، به همین دلیل به خودتان یا دیگران برچسب ضعیف ، ترسو و یا غیرطبیعی بودن نزنید . 2.از موقعیتهای و جمع هایی که استرس شما را زیاد میکند دوری کنید . برای مثال کمتر اخبار را چک کنید 3.در مورد نگرانیها و احساساتتان حرف بزنید و از بیان آنها خجالت نکشید . 4.بپذیرید همه چیز در کنترل شما نیست . سعی کنید برنامه و زندگی عادی خود را حفظ کنید و روی چیزهایی که کنترل دارید تمرکز کنید، نه روی چیزهای غیرقابل کنترل. 5.کارهای آرامش بخش مانند تنفس عمیق، قدم زدن، نیایش، گوش دادن به موسیقی، کتاب خواندن و یا فیلم دیدن با یک دوست را در برنامه روزانه بگنجانید. 6.در شرایط بحرانی و بی ثبات ، تصمیم مهمی نگیرید و تغییر بزرگی در زندگی خود ایجاد نکنید . 7.به اندازه کافی استراحت کنید ، خواب خوب وکافی کمک میکند که توان خود را بازیابی کنید. 8.ورزش کنید یا تحرک بیشتری داشته باشید و حداقل بیست دقیقه در روز پیاده روی کنید. 9.در حضور کودکان در مورد اخبار بد صحبت نکنید. 10.ازمصرف هر نوع دارو بدون تجویز پزشک خودداری کنید . از مواد یا الکل برای سرکوب حسهای منفی استفاده نکنید . 11.در صورتی که احساس کردید برای چند روز متوالی نمیتوانید کارهای روزمره را انجام دهید یا کنترل بر حسها و شرایط خود ندارید ، به پزشک ، روانپزشک یا روانشناس مراجعه کنید.
1. به دنبال اطلاعات دقیق باشید و این اطلاعات را از منابع معتبر مثل سازمان جهانی بهداشت ، وزارت بهداشت و سایت های دانشگاههای علوم پزشکی بگیرید 2.در هنگام حضور در اماکت عمومی با دستکش و ماسک حضور پیدا کنیم و این وسایل را معابر رها نکنیم 3. قبل از بازنشر اخبار و اطلاعات از درستی آن مطمئن شوید . انتشار اخبار نادرست، اضطراب اطرافیان شما و جامعه را بی دلیل زیاد می کند. 4. بادوستان و اطرافیان خود صحبت کنید . صحبت در مورد نگرانی ها به بهتر شدن حال شما و دیگران کمک می کند ولی صحبت های خود را به اخبار کرونا ویروس محدود نکنید. 5. بدانید این اولین و آخرین بیماری واگیردار و همه گیر نیست. درواقع کرونا مرگ ومیر پایینی دارد، درواقع بسیاری از بیماری های دیگر مانند سل و آنفولانزا مرگ و میر بیشتری دارند.
۶- سوالات متفرقه
معمولاً نه، از حیوان به انسان یا از انسان به انسان منتقل میشود. در موارد بسیار نادری ممکن است از انسان به حیوان منتقل شود.
ماسک فیلتردار نمیتواند از پخش قطرات تنفسی به بیرون جلوگیری کند. لذا استفاده از ماسک فیلتردار در بیماران توصیه نمیشود.
نه. ماسک جراحی را برای مصرف دوباره نمیتوان شست یا ضد عفونی کرد.
قسمت داخلی بیشتر ماسکهای پزشکی به رنگ سفید است ، در حالی که قسمت بیرونی دارای نوعی رنگ است. قبل از استفاده از ماسک بر روی صورت خود ، اطمینان حاصل کنید که قسمت سفید ماسک به سمت صورت شما باشد.
به طور کلی ، ماسک را فقط با لمس لبهها ، بندها ، حلقهها و نوارها از صورتتان جدا کنید. هرگز قسمت جلوی ماسک آلوده را لمس نکنید. پس از درآوردن ماسک و قرار دادنش در کیسه پلاستیکی در بسته ، دستان خود را بشویید.
حداکثر میتوانید یک روز از ماسک استفاده کنید.
ویروس کرونا مدت زمان کمی بیرون از بدن می تونه زنده بمونه پس احتمال وجود ویروس روی کالا یا بسته کمه. برای اطمینان می تونید بسته رو پس از باز کردن دور بیاندزید و دستان خود را قبل از تماس با چشم، دهان و بینی با آب و صابون بشویید .